Regisztráció

Bezár

Belépés
Még nem regisztráltál?

Most egyszerűen megteheted, így lehetőséged nyílik hogy csatlakozz a Világnéző.hu közösségéhez ahol megoszthatod utazási élményeidet, és elolvashatod másokét.

Regisztrálok
Elfelejtettem a jelszavamat
Bezár

Sikerült!

Valami baj van!

Hozzáadás a kedvencekhez


Válaszd ki, melyik listádba szeretnéd tenni ezt a helyet

Ha új listába szeretnéd tenni ezt a helyet, hozz létre neki egyet!


Bezár
Rotterdam

Rotterdam történet

Rotterdam, Hollandia, Történet

Rotterdam története

Rotterdam, Hollandia, Történet

Rotterdam Hollandia második legnagyobb városa, és itt található Európa legnagyobb kikötője. A Nieuwe Maas folyó két partján fekvő városban 585 000 ember él. 

A mostani Rotterdam területén már ie. 2500 körül létezett település. Történetét a víz szüntelenül megújuló támadásaival szembeni védekezés jellemezte. 
Rotterdamot 1298-ban Wolfaert van Borselen alapította. Lakosai elsősorban halászok, földművelők és iparosok voltak. Városi rangot 1340-ben IV. Vilmos holland gróftól kapott.

1348-ban csatornát építettek, amely a várost a Schie-vel kötötte össze, így megnyílt az út a tengeri és a belvízi hajózás előtt is. A kikötő növekvő szerepének köszönhetően egyre többen költöztek a városba.

Rotterdam igazi nagy fejlődése a Nieuwe Waterweg elkészülte után, 1872-től kapott szárnyra: a kikötő és a város is dinamikus növekedésnek indult. Ennek jelképe a Witte Huis, amely 1898-ban 45 méteres magasságával Európa legmagasabb irodaépületének számított.

1940. május 14-én Rotterdamot súlyos bombatámadások érték, ennek következtében a belváros szinte teljesen megsemmisült. Az újjáépítési munkálatok 1950 és 1970 között zajlottak, 1980 óta pedig új stílusú lakó- és irodaépületeket is építettek. 

Éppen ezek az új stílusú épületek, amelyek megosztják a városba látogatókat, hiszen sok helyen nyoma sincs a város történelmének, helyette modern és színes épületek fogadják a turistákat. A város hangulata és a különleges házak azonban biztosan maradandó emlékként maradnak meg emlékezetünkben, ha úti célunknak Rotterdamot választjuk.

Forrás: Lindner László: Rotterdam

0 hozzászólás

Írj Te is hozzászólást, mondd el véleményedet a helyről!
Csatlakozz! és írd meg véleményedet!